Als we terugblikken op 2022 was dat een jaar met veel nieuws over grensoverschrijdend gedrag. Het jaar begon met de uitzending van BOOS over het schandaal bij The Voice of Holland, Marc Overmars vertrok in februari als directeur bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag naar vrouwelijke werknemers bij de voetbalclub, de Volkskrant schreef over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door. Ook zijn er het afgelopen jaar meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan in de sportsector, zo laat Centrum Veilige Sport Nederland weten.

Het is een maatschappelijk thema dat ook door Claudia de Breij werd aangehaald in haar oudejaarsconference. Claudia heeft een ezelsbruggetje voor mensen die zich bijvoorbeeld afvragen of er nog wel geflirt mag worden op het werk, of dat je een collega nog wel een complimentje mag maken. Volgens Claudia kun je alles tegen je collega zeggen dat je ook zou kunnen zeggen tegen je moeder.

Dat lijkt mij een goede maatstaf. Ik zou daaraan toe willen voegen dat het gedrag van je collega grensoverschrijdend is, zodra het gedrag verbaal of fysiek jouw grens overgaat.

Grensoverschrijdend gedrag is gedrag waarbij de ene persoon de grenzen van een andere persoon niet respecteert. Denk hierbij aan pesterijen, agressie, discriminatie of (seksuele) intimidatie.

Een beste werkomgeving is een sociaal veilige werkomgeving. Sociale veiligheid is bepalend voor de kwaliteit van dienstverlening van iedere organisatie. Het is een cruciaal onderdeel van de bedrijfscultuur.

Meer weten over een veilig werkklimaat, het werk van een de vertrouwenspersoon, of de gevolgen van ongewenst gedrag en wat je daaraan kunt doen om het te voorkomen? Neem dan contact met mij op.

Pin It on Pinterest